1 januari 2013

Nyårsafton med sömnad

Under skolloven brukar det finnas önskemål från barnen om att sy. Det är inte alltid det fungerar, ibland är vi (eller i alla fall barnen) inte hemma och ibland händer det alldeles för mycket annat. När juldagarna var över frågade jag alla tjejerna vad de ville göra på jullovet. Vi har betat av några familjespel och det är en hel del bakning kvar men det här blogginlägget ska handla om sömnadsönskningarna.

Äldsta flickan ville sy en t-shirt till sig själv. Hon ville använda vit och svart viscosjersey och ha ett litet broderi på framsidan. Självklart fanns det inget färdigt mönster och typiskt nog var den vita biten viscosejersey för liten på längden. Skarva gick hon inte med på så sömnaden fick vänta någon dag till efter mitt besök på stoff och stil.

Mellanflickan var också först inne på en t-shirt men ångrade sig sedan och ville hellre sy en kudde. Även där tvingdes jag handla tyger innan vi kunde komma igång. Tyvärr glömde jag helt bort innerkudde/vadd men det får vi lösa på något sätt.
Lilla flickan önskade inte sömnad men när de andra satte igång gick hon inte att stoppa. Jag har antingen för många sömnadsglada döttrar eller för få symaskiner. Det blev lite bråk och det uppstod kö för att få sy. Tur då att lillasyster kan använda vilken trådfärg som helst. Hon syr nämligen på papper. Först ritar hon olika banor och sedan följer hon strecken. 

Den här gången fanns både farmor och farfar i huset och lillasyster passade på att vara syfröken. Hon ritade banor och hon fick både farmor och farfar att sy.  

 


Äldsta flickans tröja blev klar. Hon är nöjd med den. Den blev som hon tänkt även om hon inte visste att det är rätt krångligt att sy i viscosejersey. Nästa gång tror jag hon väljer annan tygkvalitet.

Mellanflickans kudde blev inte riktigt klar men här är ett litet smakprov på den.
Av den här dagen har jag insett i alla fall två saker. Den ena är att det inte vore helt fel med ytterligare en symaskin (en liten kursmaskin vore perfekt). Det andra är att det finns fler som gillar att sy i familjen och att jag nog kan få många sytimmar tillsammans med flickorna i framtiden. Min egen sömnad fick ta lite paus under sytimmarna ovan eftersom jag behövde hjälpa till på olika systationer men också för att maskinerna inte räckte i antal. Plocka undan från klippbordet och städa bland mönstrena kunde jag dock göra och det behövdes verkligen så det var kanske lika bra att maskinerna inte räckte till:-)

Det återstår ganska många dagar av jullovet så förhoppningsvis blir kudden klar. Fler pappersbanor kan det nog också bli. Så länge lillasyster håller sig till papper klarar hon sömnaden rätt bra själv, när hon inte längre nöjer sig med den varianten behöver hon nog rätt mycket mer hjälp.
Rebecka

2 kommentarer:

  1. Så mysigt ni har det i syrummet! Härligt att din tjejer också gillar att sy! Kramar Ullis

    SvaraRadera
  2. Jag önskar mer syträffar med tjejerna under 2013. Både en i taget och dagar som denna när det är fullt ös!
    Rebecka

    SvaraRadera