27 februari 2011

Favoritsömnad

Jag älskar att sy, det är det nog ingen som har missat men vissa saker är ändå roligare att sy än annat. Jag är tex inte så förtjust i gardinsömnad även om jag då och då syr sådana ändå, kolla här

Det jag gillar mest är att sy till mina favoritbeställare. Ofta är det barnen som önskar något särskilt och tyvärr får de alltför ofta svaret: "Ja det kan jag sy men inte just nu" eller när den och den saken är klar då ska jag..." eller "ja visst men..."
Jag önskar att jag oftare la beställningar och annat jag just då syr på åt sidan för att sy det som mina egna barn önskar sig. Vi får väl se om jag lyckas...

En annan favoritbeställare är en man som inte önskar sig sytt så ofta men när han gör det är det ofta väldigt specifika krav med önskemål om hög standard. Även om det kan vara svåra uppgifter som förväntas av mig vill jag ändå alltid göra mitt allra, allra bästa och gärna lite till bara för att det råkar vara just denne beställare. Eftersom jag så gärna vill få det perfekt tar det ofta lång tid att tänka ut möjliga lösningar, att införskaffa rätt material och att sätta igång. Men nu är den senaste beställningen till denna man klar. Några av er har säkert redan gissat att min favoritbeställare är min allra bästa vän, min livskamrat, min Fredrik!


Fredriks stora fritidsintresse är ljud och musik. Han lyssnar gärna och spelar ofta. Instrumentet är gitarr i olika former. För inte så länge sedan köpte han en ny förstärkare till elguran. Jag är ingen expert på sådana prylar men skillnaden från innan är att den här gången består den av två enheter. Jag tror att den ena är förstärkaren och den andra (stora) är högtalaren men kan absolut ha fått det om bakfoten.
Så här ser delarna ut när de används här hemma.
När Fredrik ska ta med sig prylarna för att spela någon annanstans packar han ner den lilla delen i en väska som följde med i köpet. Den stora tunga underdelen är utan och det var den han ville ha ett skyddande fodral till. Inte en väska utan mer ett överdrag. Det stora problemet (för mig) var att han absolut ville ha egnaterloggan broderad på överdraget. Jag funderade på om jag skulle be någon stygnsätta den åt mig men insåg att jag helst ville göra det själv och det drog ut på tiden. En halvautomatisk stygnsättning ändrade jag massor på innan jag broderade ut den och blev besviken så jag började om från början och startade från noll istället och det blev mycket bättre. 
Fodralet är sytt i svart beavernylon med grå fleece som foder. Nylonen för skydd mot väta och fleece för att dels styva till skyddet och jag tror att det gör att högtalaren mår lite bättre i kylan som råder utomhus.
Högtalaren är grymt tung och en väska hade varit svårt att få till. I överdraget har jag ett hål längst upp så att man kan bära den i handtaget som finns.
Så här ser väskorna ut tillsammans.
Det blev en liten bit beavernylon över och jag tänkte att det skulle vara roligt att utöka sömnaden med en matchande påse till alla sladdar, pedaler och annat som han drar med sig varje gång. Så här blev den:
Beavernylon på utsidan, fleece på insidan.
De där snorisarna som minstingen fick har Fredrik också använt. En kväll var en av dem tom med ut på restaurang! Vi kom då att prata om handledsvärmare i allmänhet och Fredrik sa att han ibland skulle behöva något värmande när han spelar för att slippa bli så kall om händerna. Jag sydde alltså ett par i muddtrikå. Fleece och beavernylon hade ju fungerat om jag använt någon typ av knäppning men för att slippa knappar, kardborrband eller snören använde jag muddtrikå. 
Det blev ganska tajta handledsvärmare. Eventuellt får jag ta över dessa och sy ett par lite vidare till maken men han blev glad för dem i alla fall.

Alla tyger är från stoff och stil och inga mönster fanns att tillgå så det fick jag ordna själv. 

Alltså; att sy är alltid väldigt roligt men att sy till någon man älskar är ännu roligare!

Rebecka

3 kommentarer:

 1. Hej! Jag håller med dej, det allra roligaste är att sy åt den man älskar! Min finaste quilt sydde jag häromåret till min KM, men han är så lycklig när han får en ny fleeecetröja mm. Och nu när jag är farmor till tvillingsnytorna så har jag dem också att sy till. Ikväll gick mamman med ena snytan på klädparty, Me and I, och då hade snytan en plyschdress som jag sydde senast! Mamman är otroligt glad och stolt så jag har etiketter med "Farmor Pia"...kramen

  SvaraRadera
 2. Fredrik måste vara överlycklig, setet är jättesnyggt. Trevlig font också
  Kram

  SvaraRadera
 3. Wow va snyggt, och va härligt skrivet!

  SvaraRadera